Mit jelent indukciós főzés fogalma?
Az indukciós főzőlapon történő főzés teljesen eltér a hagyomás főzés technikájától, technológiájától. Itt a hő közvetlenül az edényben keletkezik. A keramikus főzőlap mindössze azt a felületet adja, amely szükséges ahhoz, hogy az edényünket elhelyezzük rajta, hőátviteli jellege nincs. A generátor (áramátalakító) 50 Hz frekvenciájú váltóáramot termel, mely 25 000 Hz frekvenciájú rezgőárammá válik. A magas frekvenciájú áramot a réz indukciós tekercsbe vezet, az un. induktórba, amely változó mágnesmezőt hoz létre. Ez azt eredményezi, hogy az elektronok áramlása az edény ferromágneses alja felé indul. (Elektromágneses rezgések) s ezáltal azt felmelegíti.
Ha az edénykészletünket (fazékokat illetve serpernyőket) ellenőrizni szeretnénk, hogy az indukciós főzéshez alkalmazhatók-e, csak egy mágnesre van szükségünk, melyet az edény alá kell helyezni. Ha a mágnes a fenékre tapad, ez azt jeleni, hogy edényünk alkalmas az indukciós főzőlapon való főzésre.
Figyelem, nagyon fontos! Az indukciós mezőre kerülő edényünket úgy kell kezelni, mint egy adott szisztéma fontos elemét, annak elválaszthatatlan részét. A szisztéma csak együttesen alkalmazható, mint a sportkocsiknál a gumiabroncsok. Nagyon sok, látszólag indukciós edényt, fazékot lehet kapni olcsón különböző gyártóktól, kereskedőktől, amely látszólag mágneses hatású, mégsem használ a berendésünk, főzőlapunk megfelelő működéséhez. Meg sem közeliti.
a kiváló minőségű, certifikációval rendelkező edényeink minőségével. A nem megfelelő edény vagy fazék esetében növelni kell a teljesitményt, a teljesitmény valamimt a hő állandó szinten való tartása gyakran nem biztositott, vagy csak korlátozott mértékben.
Minden egyes edény, fazék vagy serpenyő, mely készletünket képezi a professzionális konyha legmegfelelőbb kellékei úgy minőségileg, mint teljesítmény szempontjából, és a főzés minden egyes funkciójában optimálisan teljesít.
Az indukciós főzőlapos főzéssel elérhető előnyök:
Nem számít az edény mérete, használjunk bátran a főzőlaptól kisebb méretű edényt, ez nem fog energiaveszteséget okozni. Ugyanis a hő csak az edény aljában képződik, mindössze ez a felületi rész melegszik fel. Ha az edény lekerül a mágneses mezőről, nincs rajta egyetlen edény sem, a főzőlap képes automatikusan csökkenteni az energiafelhasználást a minimális értékig.
A főző mezőt nem kell melegíteni, ugyanis a hő keletkezésének helye az edény alja. Az ételmelegítés és főzés folyamata sokkal rövidebb mint a nyilt lángon gáztűzhely esetén.
Megégetés veszélye itt szinte nem létezik, mert a főzőzóna nem forró, csak közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. Itt egyedül a főzőlapról lekerülő edény alja vihet át hőenergia. Az elektromos főzőlapok még edénnyel nem fedett részei is ontják a hőt, ami égési sérüléseket okozhat. A teljesítmény beállítása százalékra pontosan beállítható, takarékoskodunk a főzés során, elkerülhetjük a leégést és az étel tűlfőzését.
Az indukciós főzőlapokat és az edényeket gyártó Cég gyakran emlegeti, hogy az indukciós főzési rendszer a harmadik generációt képezi, és egyre keresi az újabb és újabb megoldásokat, amivel a Piacra kerülhet. Az indukciós főzőkészülékek csak megfelelő Minőségi Bizonyítványokkal kerülhetnek forgalomba, ami tanúsitja azt, hogy a használata biztonságos úgy műszaki mint hálozati szempontból. Biztosított a hozzá tartozó megfelelően hozzáalakított edénykészletek sorozata. Csak ezek használatának van értelme, mert ezáltal a főzési folyamat lényegesen felgyorsúl, és eredményesebb. Pl. az edény alján lévő aluminium réteg biztosítja a hőnek egyenletes elosztását.