blog

Lángossütő, kürtöskalács sütő, fánksütő kocsi engedélyeztetése

2021.05.27 09:13
Lángossütő, kürtöskalács sütő, fánksütő kocsi engedélyeztetése

Lángossütő, fánksütő, kürtöskalács sütő kocsi engedélyeztetésének feltételei és eljárásai. A nyári szezon közeledésével több vendéglátóegység és vállalkozó tervez külső kiszállítási egységet létesíteni, turisták által frekventált helyen. Legyen szó akár ideiglenes bódéról, kocsiról, autóról vagy büféről a szabályok alapjai azonosak. Cikkünk a lángossütő-fánksütő és kürtöskalács  sütő kocsi létesítmény specialitással foglakozik,  szükséges kiépítettségtől a felügyeleti szervek jóváhagyásáig.

Lángossütő, kürtöskalács sütő, fánksütő kocsi engedélyeztetése, avagy változtatható helyű, gépkocsiba szerelt vendéglátóegység létesítése

 • Szűkebb választékú mozgó jellegű vendéglátó egység (kocsi) esetén pontosan meg kell határozni az értékesíteni kívánt termékcsoportokat.
 • A változtatható helyű árusításra az élelmiszer biztonsági előírások a helyhez kötött vendéglátó egységekkel azonosak.
 • A 852/2004 (VI.30.) EK rendelet 2. sz. melléklete, és a 62/2011 (VI.30.)VM rendelet 11-13.§ -ban megadott előírásokat kell betartani.
 • A létesíteni kíván mozgó lángossütő, kürtöskalács sütő, fánksütő egységnek megfelelő berendezéseknek biztosítani kell a folyamatos működését, az egyirányú, kereszteződésmentes technológiai folyamatot, az előírt szakosított hűtő tárolást a helyváltoztatás alatt is folyamatosan, saját energiával is fenn kell tartani.
 • Biztosítani kell a felhasznált edények, eszközök és gépek tisztítását, a hideg-melegvizes mosogatását, a kézmosást, saját ivó víz és szennyvíz tárolóval.
 • A kitelepülés helyszínén nem feltétel a helyi közmű hálózatra való csatlakoztatás, de akkor a járműnek úgy kell kialakítottnak lenni, hogy szolgáltatás ideje alatt víz és melegvíz szolgáltatás és technológiai gépek és hűtők energia ellátása biztosított legyen.
 • A kitelepülés helyszínén a vendéglátókocsi személyzete részére helyszíni mosdó és illemhely használatát is biztosítani kell.
 • A belső kialakítást úgy kell elkészíteni, hogy a falburkolatok és a munkafelületek mosható tartós anyagból legyenek.
 • Technológiai gépek beépítésénél az elektromos és munkabiztonsági szabványokban előírtakat be kell tartani.
 • A változó helyű lángossütő, kürtöskalácssütő, fánksütő kitelepüléseknél a helyi hatóságoknak és az élelmiszer biztonsági kirendeltségeknek egyedi előírásaik is lehetnek és a szabványoknak megfelelő működtetést is ellenőrízhetik.

Lángossütő, kürtöskalács sütő, fánksütő kocsi avagy változtatható helyű vendéglátó egység engedélyeztetési eljárásai

 • Az élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi felülvizsgálati és engedélyeztetési eljárását az üzemeltető cég vagy magánvállalkozás a cím szerinti bejelentési helyén illetékes hatóságnál lehet kezdeményezni.
 • Ehhez be kell nyújtania tervezett mozgó egység szabvány szerinti technológiai tervét és technológiai műleírását. Célszerű a benyújtás előtt a hatósággal egy előzetes egyeztetés is.
 • Általános esetben a hatóság üzembe helyezés előtt helyszíni szemlén ellenőrzi az engedélyben előírtak betartását, és azt jegyzőkönyvben rögzíti. Ezzel lehet kérni a helyi önkormányzatnál a működési engedélyt.
 • A jelenlegi vészhelyzetre való tekintettel, az Állategészségügyi hatóság az online benyújtott, dokumentációra és kitöltött „kérvény”-re, helyszíni szemle nélkül megadja a működési engedélyt, de egy későbbi időben szigorúan ellenőrizni fogja a szabványok szerinti kialakítást és a szabályok szerinti működést.
 1. május 27.