Manapság több vendéglátós tervez étteremfejlesztést, illetve induló vállalkozó étteremnyitást. A bürokratikus eljárások útvesztője és a szükséges engedélyek megismerése még a legtapasztaltabbaknak is kihívást jelent. Blogbejegyzésünk néhány támponttal szolgál az induló vendéglátóegységek engedélyeztetéséhez, szükséges okmányokra és a szabályos kiépítettségre.
A program elkészítése előtt lehetőség van arra, hogy helyszíni szemle során a bérelni vagy megvásárolni tervezett épületrészben vagy területen az elképzeléseknek megfelelő adottságok megvannak, vagy kialakíthatók-e. Az általános vagy helyi építésügyi előírások és az Állategészségügyi rendeleteknek betarthatók, vagy a feltételek milyen módon valósíthatók meg.
A mesterséges szellőztetés lehetőségeinek tisztázása, tetősík fölé kivezetés lehetőségei: már meglévő vezeték felhasználása, légudvarban vagy udvari homlokzaton felvezetés, kisebb üzlet esetén saját tulajdonú, bélelt vagy furánozott szabad kémény felhasználása, (régi építésű épületekben ehhez az épülettulajdonos hozzájárulása és kéményseprői szakvélemény is szükséges) ezekhez mindenképpen szellőzési szaktervező bevonása indokolt.
A 62/2011( VI.30.) VM rendelet 11-13. §, és a 852 (IV.30.) EK rendelet vonatkozó, jelenleg érvényben lévő előírásai szerint technológiai vázlattervek készítése.
Javasolható, hogy építés szerkezeti és épületgépészeti tervezési munkák csak ezután kezdődjenek meg. (ezzel megelőzhető az eljárás során sok kellemetlenség)
Az egyeztetett tervvázlatok alapján építészeti és belsőépítészeti tervezés, módosítások és a megbízóval és a szakági tervezőkkel folyamatos egyeztetés.
Önálló, leválasztott hideg és melegvíz hálózatok melegvíz tároló vagy előállító egységgel. Meglévő helyi szennyvízhálózatra csatlakozás, zsírfogók, estleg átemelő szivattyúkkal. Szükség esetén egyeztetés vízművekkel és csatornázási művekkel.
Központi kazánnal, radiátorokkal, vagy más alternatív rendszerrel Szükség esetén klíma berendezés, és légkezelési berendezések tervezése
A technológiai és fűtési berendezésekhez mérőhely és gázhálózat kialakítása. Gáz biztonsági berendezések. Gázművekkel előzetes egyeztetés és engedélyeztetés.
A teljes terület szabványoknak megfelelő hálózat kialakítása, kiegyenlített melegített levegő befúvás, elszívó ernyők. Hőtechnikai számítások, hangcsillapított berendezés, szűrő rendszerek és a tetősík fölé vezető hálózat. Igény szerint klíma berendezés tervezése.
A szakági tervezőkkel egyeztetett, szükséges elektromos teljesítmények meghatározása, meglévő hálózat teljesítményének és esetleges bővítési lehetőségek vizsgálata, mérőhely kialakítások. Reteszelő és biztonsági rendszer, földelő hálózat, gyengeáramú hálózat és biztosítók, elosztó helyek. Világítási és reklám hálózatok tervezése.
A technológiai gépekhez szükséges csatlakozások, hely meghatározásához, bekötési paraméterek pontos meghatározása egységesített terven.
Meglévő üzletek kialakításánál csak belső főbb épületszerkezeteket, homlokzatot nem érintő átalakításokat lehet végezni. Minden más építési engedély köteles és előzetesen az épület tulajdonosnak is jóvá kell hagyni. A műemlék épületeknél vagy műemléki környezetben ez nehezített, több engedélyhez is kötött eljárás.
Minden homlokzatot, és portált érintő változtatás, reklámok kihelyezése engedély köteles. A területileg illetékes főépítészhez homlokzati látványtervet, helyszíni fotókat, és műleírást kell benyújtani „településképi eljárásra”, esetleg előzetesen egyeztetni. Az Önkormányzat a regisztrációs szám és működési engedély kiadásakor erről értesítést küld a társhatóságoknak, Építési osztálynak, Állategészségügynek, ANTSZ nek, esetleg a Tűzrendészetnek, Munkaügyi Felügyeletnek. Ezek a hatóságok esetenként az üzlet megnyitása után helyszínen ellenőrizhetik a szakhatósági előírások betartását.
Ez az eljárás más-más területi önkormányzatoknál eltérő lehet, mert a működési engedély kiadását egyes szakhatóság előzetes engedélyéhez köthetik.
Az engedélyeztetéshez szükséges tervdokumentumok elkészítése Technológiai elrendezési M=1:50 -es alaprajz, és műleírás a technológiai folyamatokat, gépeket, szállítási útvonalakat, tárolási módokat, tisztítási, takarítási lehetőségeket, személyzeti helységeket, hulladék és veszélyes hulladékkezelési módokat és minden élelmiszerbiztonsági szempontból fontos adatot tartalmaz. A dokumentáció benyújtása az Állategészségügyi Hatósághoz, és engedélyezés.Az üzemeltetés megkezdését hatóság nyilvántartásba vételi helyszíni szemle és jegyzőkönyvezéssel, esetleg üzemeltetési előírásokkal engedélyezi.
A koronavírus helyzetre való tekintettel minden egyeztetés és ügyintézés csak online bonyolítható és a nyilvántartásba vételi szemle ideiglenesen megszűnik. Az engedélyezésre a dokumentációt a „kérvény” nyomtatvány pontos kitöltésével és hitelesített melléklettel együtt kell benyújtani. A hatóság a működési engedélyt egy „értesítésben” adja meg. Az engedélyezési dokumentációban és műleírásban megadott módon való szabályos kialakítást és üzemelési módot is, majd a krízis helyzet elmúltával -- tájékoztatásuk szerint – szigorúan ellenőrizni fogják.-
A kivitelezési munkák megkezdése előtt a szakági kivitelezők részére helyszíni terv ismertetés tartása, igény szerint eseti vagy folyamatos rendszeres helyszíni szakági művetetésre, vagy ellenőrzésre is van lehetőség.
Földelés ellenállási mérési jegyzőkönyv, az összes gép és fémbútor, munkafelület bekötése az egységes védőhálózatba. Terv a szellőzési rendszerről, minden helyiség, és elszívó ernyő bekötése a szellőzési rendszerbe, a szennyezett levegő tető fölé vezetése, és a szellőzés rendszer teljesítmény bemérési jegyzőkönyv.