blog

Minden a lágyfagylaltgépről! Mi a működési elve, miért is hasznos és mi a vásárlásának megtérülése?

2021.07.02 11:27
Minden a lágyfagylaltgépről! Mi a működési elve, miért is hasznos és mi a vásárlásának megtérülése?

Fagylalt, egy édesség amely a világ minden országában egységesen kedvelt különlegesség. Cikkünk elemzi, hogy jelen helyzetben mennyire érdemes lágyfagylaltgépet üzletünk profiljába bevonni és milyen megtérülést várhatunk. Pontosan mi is az a lágyfagylaltgép, miért éri meg jobban értékesíteni mint a hagyományos fagylaltot és hogyan tudja előállítani a krémes finomságot. Vásárlásra elhatározás megszületett, de információ hiányában nem tud dönteni? Segítünk kiválasztani az Ön egyedi igényei számára a megfelelő készüléket.

Minden a lágyfagylaltgépről! Mi a működési elve, miért is hasznos és mi a vásárlásának megtérülése?

A COVID okozta világjárvány után, sokunknak az addig természetesnek vett javak és elérhető szolgáltatások hirtelen akadozottá vagy elérhetetlenné váltak. Apró örömöket jelentő dolgok már-már természetessé és észrevehetetlenné épültek be a mindennapjainkba. Például egy étteremben vacsorázás, fagyizás vagy egyszerűen csak egy késő esti séta a közeli parkban.

A nyitások alkalmával mindenki visszanyerte legalább részben azt a szabadságot, ami a járvány előtt megillette. Így az addig természetesnek vett szolgáltatások mára nagyobb megbecsülést, érdeklődést nyertek el. Ezek és a bezártság alatt felgyülemlett feszültségek következtében a strandok, szállodák, cukrászdák, éttermek vagyis egyszerűsítve minden vendéglátó egység a nyári szezonra jó forgalmat remélhet!

  1. Miért is jó egy lágyfagylaltgép?

A válasz egyszerű, mert kisgyermektől a nyugdíjasig mindenki szereti és igényli a fagylaltot. Régóta külön kultusszá vált a fagylaltozás, mint délutáni program. Napjainkra el sem tudunk képzelni egy cukrászdát vagy strandot fagylatkínálat nélkül. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő évtizedekben sem fog megváltozni ez a tendencia és bármilyen válság következtében is minden társadalmi réteg apró örömét fogja lelni a fagylaltban.

  1. Miért válasszunk lágyfagylaltgépet, fagylaltpult helyett?

Hagyományos fagylaltok: Készítése mélyen szakmával összefüggő terület. Egy profi cukrász akár évtizedekig tanulja a tökéletes fagylalt készítését, amit büszkén kínálathat vásárlói részére. Természetesen ezeknek a fagylaltoknak igen csak borsos lehet az ára. Másik véglet a szezont meglovagoló, szaktudás nélkül rendelkező árusok. Olcsó alapanyagokból 4-7 tégelyes fagylaltpultokban silány minőségű fagylaltot értékesítenek, ami vagy túl jeges vagy túl folyós, de sose megfelelő krémes állagú. Ezek az árusok betérő vásárlókra építették fel a vállalkozásukat és nem céljuk visszacsalogatni a vevőiket.

Alapvetően mindkét végletnek szembe kell néznie azzal, hogy a fagylaltkészítéshez szaktudás kell. Tárolását, nagy és olykor nehezen mozgatható pultokban kell megoldani. Utánpótlásról folyamatosan kell gondoskodni, íztrendeket követni kell és vásárló sose lesz elégedett a kínálattal, ha nincs 14-24 féle fagylaltunk.

Lágyfagylaltgépek: Alapvetően a lágyfagylalt árusítás minimális háttérmunkát igénylő feladat. Használatához nem szükséges az eladónak képzett cukrásznak lennie, működési elve roppant egyszerű. Ahány tartálya van a készüléknek annyi féle ízű fagylaltot tudunk kínálni, például egy két tartályos-három karos lágyfagylaltgép esetén mondjuk csoki-vaníliát vagy a kettő keverékét. Elkészítéséhez megfelelő arányban víz és fagylaltpor szükséges, amit összekeverve egyszerűen beleöntünk a lágyfagylaltgép tartályaiba és a többi már a gép feladata. Papírforma szerinti víz-fagylaltpor keverési arányt betartva vagy a készre kevert fagylaltlevet megvásárolva nem tudunk csalódást okozni vásárlóinknak. Fagylaltízekkel kapcsolatban sincsnek elvárások, mivel a készülék kapacitása rendkívül véges. A gép maga készíti el a fagylaltot, utána már csak értékesíteni kell és a nap végén tisztítani. Mozgatása is rendkívül egyszerű, sík talajon egyetlen ember is elég hozzá.

  1. Hogyan válasszunk lágyfagylaltgépet?

Napi forgalom: Elsősorban azt kell meghatároznunk, hogy naponta mennyi fagylaltot tudunk értékesíteni. Ehhez választhatunk 4-től egészek 13+13 literes változatokat, természetesen egy alacsonyabb forgalmú helyen vagy egy olyan vállalkozásnak, aminek nem elsődleges profilja a lágyfagylalt értékesítés, nem gazdagságos egy nagyobb készüléket fenntartania.

Hűtés: Választhatunk léghűtésű készüléket vagy vízhűtéseset. A léghűtéses készülékek bár azonos árban vannak, mint a vízhűtésesek és olcsóbb fenntartani, viszont nem javasolt! Mivel alapvetően nyáron használt gép, többségében kiszállásos helyszínekre (fabódé, sátor vagy egyszerűen csak az utca) ezért sokkal hatékonyabb a vízhűtéses változat. Léghűtéses változatnak megvan a veszélye, hogy a környezeti hőmérséklet hatására túlmelegszik és meghibásodik. Sokkal megterhelőbb lehet szezon közepén bérleti díj, munkabér, járulékok és adó fizetése mellet akár heteket várni a szervizre, mint alapvetően olyan kiszállásos helyet keresni ahol rendelkezésre áll vízcsatlakozás a vízhűtéses lágyfagylalt géphez.

Légdúsító pumpa vagy gravitációs befolyás: Alapvetően a gravitációs lefolyású készülék, olcsóbb kategóriás, de rosszabb minőségű fagylaltot állít elő. Egyszerűen a beleadagolt fagylaltlé a hengerekbe lecsurogva megfagy. Végeredmény inkább a jégkására hasonlít, mint a lágyfagylaltra. Pumpás befolyású készülék, jó minőségű tejszínes fagylaltporral adagolva állítja elő levegő hozzáadásával a klasszikus krémes lágyfagylaltot.

Pasztörizáló/pasztörizálás nélküli: A pasztörizálás olyan élelmiszer-technikai módszer, amely elsősorban a folyadék 60–90 °C-ra történő hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követően gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok tartalmát. Redukálja a mikroorgazmusok, olyan mennyiségre ahol nem tudnak fertőzést kifejteni. Sterilizálással ellentétben nincs a fagylaltra hatása, sem minőségben sem ízátvitelben. Az önpasztörizáló készülékeket elég 42 naponta tisztítani, míg a hagyományosat 3-5 naponta.

  1. Hogyan lehetünk benne biztosak, hogy jó lágyfagylaltgépet választottunk?

Mint minden piacon a lágyfagylaltgépeknél is megjelentek az olcsó keleti változatok. Alapvetően ezeknél a készülékeknél nem lehetünk biztosak a hosszútávú alkatrész ellátottságban (akár 3 évvel a vásárlás után is). Sokszor előfordul ezeknél a készülékeknél a gyenge minőségű elektronika, vezérlés, kompresszor, elpárologtató, pumpa, csapok. A felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége is sokszor hagy kívánnivalót maga után.

Az általunk forgalmazott lágyfagylaltgépek kizárólag neves olasz gyártóktól származnak. Kifogástalan minőségűek és értékállók, így akár több tízéves távlatra is lehet velük tervezni. Az üzlet profilváltása esetén is, tartósan magas áron lehet tovább értékesíteni!

  1. Hogyan működik lágyfagylaltgép?

Példának okáért vegyünk egy általunk javasolt pumpás lágyfagylaltgépet.

A hűtése ugyanazon az elven működik, mint bármilyen klímaberendezés. Adott egy rendszer, amiben olyan folyadék van, melynek a forráspontja légköri nyomáson -30°C körüli. Amíg a kompresszort el nem indítjuk, azonos nyomás van a rendszerben. Amint elindul, az elpárologtatóban elkezd csökkenni a nyomás, a kondenzátorban pedig emelkedik. Adott egy fojtás, melyen a gőz kis mennyiségben átáramlik. A keletkezett gőz lényegesen nagyobb térfogatot tölt ki, mint maga a folyadék. A hűtőközeg kezd feltorlódni a kondenzátorban, és nagy nyomáson cseppfolyóssá válik. Ha elég már a folyadék, fojtáshoz ér, majd átlépve azon a kisnyomású elpárologtatóba kerül. Ott a kis nyomás miatt forrásnak indul. Ha pedig a folyadék elpárolog, akkor hőt von el és beindul a hűtés. A keletkezett gőzt a kompresszor beszívja, és a kondenzátorba pumpálja, ahol a nagy nyomástól felmelegszik, majd lehűtve ismét cseppfolyóssá válik a hűtőközeg. Majd kezdődik újra és újra. A gépek elektronikusan irányítják az adagoló szelepet és a kompresszort is. Ezt a hűtőközeget a gép a tartályok és cilinderek körül áramoltatja.

Miután beleöntöttük a gép tartályaiba a tejszínes alapú fagylaltlevet, azok becsurognak a készülék hengereibe és ott 40-80%-ra beállított levegő hozzáadásával automatikusan krémesre készíti. Ezután már csak csapolnunk kell az elkészült fagylaltot.

  1. Milyen megtérüléssel lehet számolni lágyfagylaltgép vásárlása estén?

Példának okáért vegyünk egy általunk forgalmazott népszerű lágyfagylaltgépet, CARPIGIANI - TRE BP. Jelen esetünkben az áramfogyasztást, munkabért, helységbérleti díjat, kedvezőtlen időjárást és egyéb változó/rejtett költségekkel nem tudunk számolni. Minden vállalkozásnak egyedi költségei vannak, így a legjobb esettől tudjuk nézni a gyártó által közölt átlagos megtérülésig.

  • Készülék nettó eladási ára 2021.07.02-én: 4 380 000 Ft+áfa
  • Csokoládé fagylaltpor (10x)1kg-os csomagolásban: 3000 Ft+áfa
  • 1kg csokoládéport 3 liter vízzel kell összekeverni, vagyis kapunk: ~30 liter fagylaltot 3000 Ft+áfért
  • 1 adag fagylalt (75gr): 67 Ft+áfá jön ki.
  • 1db fagylalt tölcsér: 20 Ft+áfá.

Tehát 1db fagylalt 87 Ft+áfára jön ki, lágyfagylalt eladási ára 433 Ft+áfa.

Számoljunk napi 200db fagylalt eladásával, ami még a CARPIGIANI - TRE BP lágyfagylaltgép kapacitása alatt van.

12 órás műszakot tekintve, óránként ~17db fagylalteladás szükséges. Vagyis 17400 Ft+áfa befektetéssel, 86600 Ft+áfa kerestünk. Így ez napiszinten 69200 Ft haszon, így elosztva a gép árával legjobb esetben ~65 nap alatt termelheti vissza a teljes befektetett tölcsér, alapanyag, gép árát.

A számításhoz már egyszerűen hozzá lehet adni az egyedi költségeket, így a ~65 nap hatványozódik.

A gyártó biztonsági számítása és a többéves tapasztalata szerint, az átlagos megtérülési idő minden költséget és a szezonon kívüli forgalmat is számolva: 1,5 év.